Izvještaj o stanju u Zeničko-dobojskom kantonu za dan 31.03.2020.godine

31 Mar 2020
185 puta

Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, pružane su potrebne informacije, uputstva i pomoć građanima Kantona.

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja.  

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Niske temperature i pretežno mokri putevi ovoga jutra doprinose formiranju poledice, pa vozače pozivamo na pojačan oprez..Posebno izdvajamo dionice u planinskim predjelima, kao i mostove, vijadukte i prilaze tunelima. Skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje ili kamenja

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila

Snabdijevanje električnom energijom je uredno. Snabdijevanje vodom je normalno.

Telekomunikacioni saobraćaj je u funkciji.

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona  je normalan.

Intervencije vatrogasaca:

Zenički vatrogasci tokom dana izvršili su sapiranje prostora ispred Kantonalne bolnice Zenica, Stacionara, Doma Zdravlja (poliklinika)  i Gradske uprave i ugasili su požar šume u mjestu Tišina.

Ostala dogadjanja – Korona

Maglaj - u samoizolaciji  je 738 osoba. Timovi za kontrolu izvršili su obilazak istih, 1 lice prekršilo zabranu kretanja  posle 20 h.

Na području općine Vareš u samoizolaciji je 31 osoba, nema zaraženih slučajeva. Provode se mjere zaštite od koronavirusa.

U kučnoj izolaciji nalazi se 148 osoba i pod kontrolom su PS Olovo i Doma zdravlja. Nema slućajeva zaraženih. Provode se mjere na zaštiti od korona virusa. Vrši se svakodnevno  dezinfekcija javnih površina, javnih objekata, ustanova, industrijskih krugova… Organizovana je doprema potrebština za lica koja su: u izolaciji, sa posebnim potrebama, penzionerima…

Prema službenim podacima Doma zdravlja Tešanj na području općine Tešanj jučer je zabilježeno značajno  smanjenje broja osoba u samoizolaciji. Trenutno su  u kućnoj samoizolaciji 422 osobe, a period samoizolacije je završio za 118 osoba. Novih u samoizolaciji je 25. Jučer su poslana 3 uzorka na analizu i svi su negativni. Oba zaražena pacijenta sa područja općine su još uvijek smještena u Kantonalnoj bolnici Zenica, stabilni su i u fazi oporavka.

 

 

 

Gdje se nalazimo

Adresa:

Zmaja od Bosne bb
72 000 Zenica
(zgrada "RMK Inžinjering")

E-mail:

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Kontakt telefoni

Telefon:

+ 387 32 460 870
+ 387 32 460 871
+ 387 32 460 874 (operativni centar)
+ 387 32 121 (operativni centar)

Fax:

+ 387 32 460 872
+ 387 32 460 759 (operativni centar)

Vremenska prognoza

°F°C
Error! Unable to Find Specified Location!