Obilježavanje 1.Marta Svjetskog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite ZDK kantona.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana civilne zaštite je „Prevencijom, edukacijom i vježbom do smanjenja rizika i posljedica usljed prirodnih i drugih nesreća“.

Prisutnima se prvo obratio direktor KUCZ-e, g.Džavid Aličić koji je rekao „Od svog postojanja čovjek je bio izložen raznim vrstama opasnosti od predatora, bolesti  i prirodnih nesreća. Kako se ljudska zajednica  grupisala i razvijala posljedice nesreće su bile razornije. Tehnološki razvoj je uvećao broj opasnosti i posljedice nesreća. Zemljotresi, poplave, klizišta, dubok snijeg, olujni vjetar, minska polja,  zagađen zrak, tehnološke i druge katastrofe samo su dio prirodnih i drugih nesreća koje nas svakog dana mogu zadesit“.

Potom se prisutnima obratio  Fahrudin Brkić , komandant Štaba CZ ZDK koji je istakao da se kroz prevenciju smanji rizik od eventualnih novih poplava i klizišta.

„Prošle godine smo na današnji dan govorili o temi naučenih lekcija iz 2014 godine sa težištem na opremanju i obuci struktura civilne zaštite u ZDK. Nakon godinu dana možemo kazati da smo obučeniji i opremljeniji  u odnosu na raniji period, ali još uvijek ne možemo kazati  da smo u potpunosti zadovoljni“.

Nakon dodjele priznanja uposlenik KUCZ ZDK Elsin Bajramović je prisutnima prezentirao mogućnosti tehničke opreme koju je Uprava nabavila tokom 2016. godine, a koja je namijenjena pretraživanju teško pristupačnih terena, očitavanju izvora topline iz ruševina, usljed zemljotresa, urušavanja zgrada i sličnih situacija Prezentirao je dvije bespilotne letjelice DJI Inspire te Samsungovu termovizijsku kameru dugačkog dometa pretraživanja terena

Za uloženi trud i ostvarene rezultate u zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara priznanja u vidu  pismene pohvale dobili su Aldin Višća, Zijad Dramalija i Dino Degrimendžić iz Službe  za zaštitu i spašavanje na vodi  iz Olova, Jasminko Ibraković iz Federalne uprave civilne zaštite, Almir Sarajlić Služba civilne zaštite Grada Zenica i Osman Buza pomoćnik ministra privrede ZDK.

Dobitnici priznanja u vidu pismene zahvalnice su Rasim Kovač pomoćnik ministra u Ministarstvu za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, Vahidin Mahmutović iz Zenice pilot helikoptera te sedmero volontera koji su bili anagažovani na prihvatu osoba izmještenih helikopterom sa ugroženih područja i to: Maid Bulagić, Emina Omerdić, Melisa Zukan, Adnan Ribić, Emir Čizmić, Dženis Terzić i Belmin Husičić

 

Gdje se nalazimo

Adresa:

Zmaja od Bosne bb
72 000 Zenica
(zgrada "RMK Inžinjering")

E-mail:

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Kontakt telefoni

Telefon:

+ 387 32 460 870
+ 387 32 460 871
+ 387 32 460 874 (operativni centar)
+ 387 32 121 (operativni centar)

Fax:

+ 387 32 460 872
+ 387 32 460 759 (operativni centar)

Vremenska prognoza

°F°C
Error! Unable to Find Specified Location!