KŠCZ organizovao obuku o donošenju odluka u kriznim situacijama

03 Jun 2024
53 puta

"Donošenje odluka u kriznim situacijama" bila je tema redovne godišnje obuke koju je za članove Kantonalnog štaba civilne zaštite (KŠCZ) u Neumu organizirala Kantonalna uprava civilne zaštite (KUCZ) Zeničko-dobojskog kantona.

Predavač prof.dr. Zijada Rahimić sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu smatra da su postignuti postavljeni ciljevi obuke, a zahvaljujući aktivnom učešću i angažmanu svih učesnika.

- Naglasili smo koliko je donošenje odluka u vanrednim, kriznim situacijama bitno iz ugla zajednice, iz ugla same organizacije, kao što je civilna zaštita, koliko je bitno pravovremeno kreiranje kriznog plana i kakav treba da bude sastav tima za rješavanje kriznih situacija. Naglasili smo također koliko je bitno komuniciranje, na koji način komunicirati u timu kada se donose odluke, šta znači dobro donesena odluka i na koji način komunicirati s javnošću - rekla je prof.dr. Rahimić.

Zajedno s članovima KŠCZ-a, na obuci su učestvovali, u svojstvu komandanta, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Adnan Šabani, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Jasmin Čajić, kao komandant odbrane od poplava, te direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Džavid Aličić.

Aličić navodi da se ovakve obuke organizuju najmanje jednom u dvije godine s ciljem dodatnog podizanja kompetencija KŠCZ-a i članova Vlade, a ovakve edukacije redovno se organiziraju i za sve službe za spašavanje koje djeluju u sastavu KUCZ-a.

-Imajući u vidu da se pojedini članovi štaba ponašaju drugačije u kriznim situacijama, željeli smo da im kroz ovu obuku damo više odlučnosti i odvažnosti da kada se desi krizna situacija. Iz tih razloga se i formiraju štabovi, kao što je KŠCZ, da preuzme maksimalnu odgovornost u kriznim situacijama - rekao je Aličić.

Press služba ZDK

Gdje se nalazimo

Adresa:

Zmaja od Bosne bb
72 000 Zenica
(zgrada "RMK Inžinjering")

E-mail:

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Kontakt telefoni

Telefon:

+ 387 32 460 870
+ 387 32 460 871
+ 387 32 460 874 (operativni centar)
+ 387 32 121 (operativni centar)

Fax:

+ 387 32 460 872
+ 387 32 460 759 (operativni centar)

Vremenska prognoza

°F°C
Error! Unable to Find Specified Location!