Informacija o održanoj vježbi Kantonalne službe zaštite i spašavanja sa visina

U sklopu aktivnosti priprema za zimsku sezonu, kao i priprema za mjere zaštite i spašavanja  na području Zeničko-dobojskog kantona,  Kantonalna služba civilne zaštite za spašavanje sa visina će u dane 19. i 20.11.2022.godine, zajedno sa GSS stanicama Tuzla, Kakanj, Visoko i Zavidovići istu provesti na području općine Zavidovići na lokalitetu Maoče i okolnih prilično nepristupačnih terena. Obzirom da se bliži zimska sezona, kao i najave obilnijih padavina kako kiše, tako i snijega iskorištena je prilika i za prezentaciju nove opreme koju je kupila Kantonalna uprava civilne zaštite, a radi se od slijedećem:

- Termalna kamera koja je ranije kupljena koja se koristi za pronalazak unesrećenih osoba na veoma nepristupačnim terenima.

- Dron sa termalnom i 4k kamerom, sa mogučnošću prenosa glasa na dronu, odnosno putem poruke se vrši komunikacija sa unesrećenim i postoji mogućnost ako se radi o povredama da unesrećeni prosto pokaže koje je to mjesto na tijelu povrijeđeno, kako bi se medicinska ekipa mogla pravovremeno spremiti za pregled i transport unesrećenog.

- Podvodni dron, koji se koristi prilikom pretraga riječnog ili jezerskog dna, ako se sumnja na utapanje, odnosno nestanak osobe na ovim vodenim površinama. Takođe, na istom postoji kamera, rasvjeta i upravljačka konzola.

- Sonar 3D koji se koristi u kombinaciji sa podvodnim dronom za pregled dna rijeka ili jezera za pronalazak utopljenika ili unesrećenih osoba.

Takođe, nabavljena je i druga veom značajna oprema za ovu službu poput (odjeće, obuće, akumulatorske bušilice koja se koristi za pričvršćivanje i ankerisanje u stjenovitim područjima, odnosno sigurnica prilikom vezanja prusika, podmetača za ekstremne uslove hladnoće i druga oprema).

Nadamo se da će se ova oprema koristiti samo za vježbanje, a ne u stvarne svrhe za koje je nabavljena.

Gdje se nalazimo

Adresa:

Zmaja od Bosne bb
72 000 Zenica
(zgrada "RMK Inžinjering")

E-mail:

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Kontakt telefoni

Telefon:

+ 387 32 460 870
+ 387 32 460 871
+ 387 32 460 874 (operativni centar)
+ 387 32 121 (operativni centar)

Fax:

+ 387 32 460 872
+ 387 32 460 759 (operativni centar)

Vremenska prognoza

°F°C
Error! Unable to Find Specified Location!