DELEGACIJA VLADE ZDK OBIŠLA GRADILIŠTA INFRASTRUKTURNIH OBJEKATA U OPĆINI MAGLAJ

10 Avg 2018
490 puta

Delegacija Vlade ZDK, predvođena premijerom Miralemom Galijaševićem, obišla je danas gradilišta infrastrukturnih objekata na području općine Maglaj, koji su uništeni u poplavama u mjesecu maju, a čija se izgradnja finansira sredstvima Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK.

Most preko rijeke Jablanice u zaseoku Husukići, u maglajskoj MZ Jablanica, dug 10 metara, u završnoj je fazi, a trebao bi biti pušten u saobraćaj naredne sedmice. U zaseoku Begići gradi se drugi most, dužine 12 metara, a u toku je postavljanje oplate za armirano-betonsku konstrukciju.

"Nalazimo se na području gdje se često dešavaju bujične poplave zbog čega u buduće moramo preventivno djelovati. Most je izgrađen vrlo kvalitetno, ali ćemo nastojati da projekt nadopunimo određenim građevinskim radovima, ali i odgovarajućim planovima, koji će u buduće sprječavati poplave", kazao je prilikom obilaska mosta u Husukićima premijer Galijašević.

Delegacija je obišla i gradilišta dva potporna zida na rijeci Bistrici na putu Bistrica-Ravna. Za mostove te potporne zidove Kantonalna uprava civilne zaštite je izdvojila 242.000 KM. Radovi su povjereni firmi "Trans putevi", koja je registrovana pri Kantonalnoj upravi civilne zaštite i djeluje u slučajevima elementarnih nepogoda.

Direktor KUCZ Džavid Aličić apelirao je na lokalne zajednice da sredstva koja dobiju iz sredstava vodnih naknada utroše namjenski za projekte prevencije odbrane od poplava te sanacije riječnih korita.

"Ova godina je specifična jer su bujične vode u mnogim općinama ZDK izazvale probleme i uzrokovale štete na infrastrukturi. Zbog toga bi se lokalne zajednice trebale fokusirati na prevenciju i sredstva, koja su značajna, ulagati u uređenje korita rijeka i potoka, a manje u lokalne vodovode i kanalizacije", kazao je Aličić.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK je programom utroška sredstava vodnih naknada za općinu Maglaj u 2018. godini opredijelilo 322.000 KM.

"Radi se o osam projekata vodosnabdijevanja i kanalizacija, među kojima je i projekt vodovoda Brza voda u MZ Jablanica za koji je izdvojeno 25.000 KM", kazao je resorni ministar Himzo Smajić.

Gdje se nalazimo

Adresa:

Zmaja od Bosne bb
72 000 Zenica
(zgrada "RMK Inžinjering")

E-mail:

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Kontakt telefoni

Telefon:

+ 387 32 460 870
+ 387 32 460 871
+ 387 32 460 874 (operativni centar)
+ 387 32 121 (operativni centar)

Fax:

+ 387 32 460 872
+ 387 32 460 759 (operativni centar)

Vremenska prognoza

°F°C
Error! Unable to Find Specified Location!