Printaj ovu stranu

Izvještaj o stanju u Zeničko-dobojskom kantonu za dan 28.01.2016.godine

28 Jan 2016
245 puta

Na osnovu podataka i informacija koje smo prikupili od Operativnih centara civilne zaštite općina, općinskih Službi civilne zašitite i drugih subjekata Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalni operativni centar izvještava Vas o slijedećem:

Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, pružane su potrebne informacije, uputstva i pomoć građanima Kantona.

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja, po mokrim ili vlažnim putevima. Gusta magla smanjuje vidljivost na dionicama koje prolaze kroz kotline i uz riječne tokove.

Zenica, i dalje zbog izvođenja radova na rekonstrukciji mosta, saobraćaj je na petlji Blatuša potpuno obustavljen. Saobraćaj putničkih vozila odvija se preko petlje Radakovo, a teretnih vozila preko 7,5 tona nosivosti regionalnim putem R-445 i na petlju Lašva.

Na području Kantona javni red i mir narušen je u 4 slučaja, evidentirano je 12 krivičnih djela i registrovano je 15 saobraćajnih nezgoda.

Snabdijevanje električnom energijom je uredno.

Snabdijevanje vodom je normalno.

Telekomunikacioni saobraćaj je u funkciji.

Vodostaj rijeka na području Kantona normalan.

Temperatura zraka u Zenici je +0 0C , na području Kantona od - 2 0C do +5 0C.

Intervencije vatrogasnih jedinica:

Zenica: 1 intervencija, požar otpadnog materijala u gradu (kontejner).

Kakanj: 1 intervencija, požar na dimnjaku u naselju Skenderovići, manja materijalna šteta bez povrijeđenih lica.

Maglaj: 1 intervencija, požar na kamionu (samozapaljenje) na putu M 17, pričinjena veća materijalna šteta bez povrijeđenih lica.

Zavidovići: 1 intervencija, požar na motornom vozilu „kombi“ u naselju Ćumurana, Pričinjena je veća šteta na motornom dijelu vozila.Bez povrijeđenih lica.

Tešanj: 1 intervencija, šumski požar u MZ Jablanica, koji je zahvatio površinu od oko 2,5 hektara. U gašenju su učestvovala 2 vatrogasca i 6 mještana. Požar je lokalizovan.

Ostale vatrogasne jednice nisu intervenisale, obavljale su svoje redovne poslove.