Izvještaj o stanju u Zeničko-dobojskom kantonu za dan 18.05.2020.godine

Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, pružane su potrebne informacije, uputstva i pomoć građanima Kantona.

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Jutarnja magla smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se dvosmjerno. Od 21 sati do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici koji dolaze u BiH radi angažmana u struci, osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje,prekogranični radnici, službe i timovi Civilne zaštite, pripadnici vojnih snaga država članica Sjeveroatlantskog ugovora i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir i pripadnika Stožera NATO-a i EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, stranci koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak u BiH, vozači i pratitelji u slučajevima prijenosa posmrtnih ostataka, posade teretnih vozova i brodova u međunarodnom prometu, čelnici država i članove njihovih delegacija čiji je dolazak i odlazak najavljen GPBiH diplomatskim putem ili putem protokola nadležnog tijela BiH, tranzit stranaca radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja na teritoriju BiH, stranci koji imaju posebnu dozvolu za ulazak Bosnu i Hercegovinu, boravak ili tranzit kroz Bosnu i Hercegovinu izdatu od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, državljani susjednih država koji u Bosnu i Hercegovinu ulaze radi obavljanja poljoprivrednih radova i imaju poljoprivredno zemljište u Bosni i Hercegovini, a koji su dužni da prilikom prelaska državne granice radi obavljanja privrednih radova na tom zemljištu posjeduju dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem ili izjavu vlasnika poljoprivrednog zemljišta da osoba obavlja poljoprivredne radove na njegovom zemljištu. Navedene osobe obvezne su pridržavati se i poštovati sve upute i naredbe nadležnih tijela Bosne i Hercegovine (epidemioloških i zdravstvenih službi).

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača. Državljani Srbije mogu ući Srbiju i kretati se bez ograničenja uz negativan PCR test na koronavirus, ne stariji od 72 sata. Ukoliko nemaju urađen test sa negativnim rezultatom, moraće da budu u kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana. Što se tiče stranih državljana, oni mogu u Republiku Srbiju ući uz dva uslova – negativan PCR test na koronavirus ne stariji od 72 sata i potvrdu koju izdaje komisija koju čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova. Ova dozvola može se pribaviti u ambasadi ili konzulatu Srbije u zemlji iz koje strani državljanin dolazi.

 Snabdijevanje električnom energijom je uredno.

Snabdijevanje vodom je normalno.

Telekomunikacioni saobraćaj je u funkciji.

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona  je normalan.

Planski radovi elektrodistribucije:

Dana 18.05.2020.(ponedjeljak):

PJD Zenica

KB-DV 10 KV Ričice

Naselja; G.Pečuj, Hece, Hece 2, Vraca, Jelina, Balnozi, Babino Polje naselje, Krčevine GMS i Bukovica, od 09:00 do 16:00 sati

PJD Breza

Trafo područje Breza 1 br.7430, od 09:00 do 15:00 sati

Dana 19.05.2020.(utorak):

PJD Zenica

1.KB-DV 10 KV Ričice

Naselja; G.Pečuj, Hece, Hece 2, Vraca, Jelina, Balnozi, Babino Polje naselje, Krčevine GMS i Bukovica, od 09:00 do 16:00 sati

2.Trafo područje Šumarija br.301-izlaz prema ulici Fra Ljube Hrgića, od 09:00 do 11:00 sati

PJD Breza

1.Trafo područje Breza br.7430, od 09:00 do 15:00 sati

2.Trafo područje Sutješko polje br.7431, od 09:00 do 12:00 sati

Intervencije vatrogasaca:

Zenički vatrogasci sapirali su plato ispred Stacionara i Doma zdravlja i u firmi Arcelor Mitall, imali su dežurstvo kod Visoke peći.

Vatrogasci Olova intervenisali su u naselju Ponijerka požar livada i niskog rastinja, dojava u 23:00 u opasnosti stambeni objekti, požar ugasili vatrogasci i mještani (1),

i naselje Ponijerka požar visoke šume i niskog rastinja, dojava u 23:00 u opasnosti stambeni objekti, požar ugasili vatrogasci.

 

Ostala događanja – Korona.

Općina Maglaj u  izolaciji je  80  osoba, timovi za kontrolu  vrše  obilazak istih.

Općina Olovo - u kučnoj izolaciji nalazi se 49 osoba i pod kontrolom su PS Olovo i Doma zdravlja. Nema slučajeva zaraženih. Nema slučajeva nepoštivanja naredbi.

Pod aktivnim zdravstvenim nadzorom   (u samoizolaciji) trenutno se nalazi  67 osoba na području grada Visoko. Ukupan broj osoba koje su do sada završile sa mjerama zabrane kretanja i zdravstvenim nadzorom je 744 osoba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gdje se nalazimo

Adresa:

Zmaja od Bosne bb
72 000 Zenica
(zgrada "RMK Inžinjering")

E-mail:

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Kontakt telefoni

Telefon:

+ 387 32 460 870
+ 387 32 460 871
+ 387 32 460 874 (operativni centar)
+ 387 32 121 (operativni centar)

Fax:

+ 387 32 460 872
+ 387 32 460 759 (operativni centar)

Vremenska prognoza

°F°C
Error! Unable to Find Specified Location!