Izvještaj o stanju u Zeničko-dobojskom kantonu za dan 18.04.2020.godine

18 Apr 2020
31 puta

Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, pružane su potrebne informacije, uputstva i pomoć građanima Kantona. Registrovano je oko 80 poziva građana vezano za corona virus, putovanja, poljoprivrede i prevoza građana sa graničnih prijelaza.,

Na području Kantona, saobraćaj se odvija bez zastoja i posebnih ograničenja. Zbog radova na mostu kod naplatnog mjesta Zenica jug i redovnog servisiranja tunela 1.mart, do sutra (19.04.) do 08h, obustavljen je saobraćaj na dionici autoputa A-1 Lašva – Zenica jug. U navedenom periodu saobraćaj se preusmjerava na magistralnu cestu M-17, a isključenje i uključenje na autoput je na petlji Lašva.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Snabdijevanje električnom energijom je uredno.

Snabdijevanje vodom je normalno.

Telekomunikacioni saobraćaj je u funkciji.

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona  je normalan.

Temperatura zraka u Zenici je  +7 0C, na području  Kantona  od  +5 0C  do +7 0C.

Intervencije vatrogasnih jedinica:

Zenica: 4 intervencije, u 2 slucaja na razlićitim mjestima požar niskog rastinja i suhe trave na području Čajdraša, te sapiranje i dezinfekcija lokacija u gradu.

Zavidovići: 1 intervencija požar niskog rastinja i suhe trave u mjestu Dolovi.

Kakanj: 1 intervencija požar niskog rastinja i suhe trave u mjestu Poljice.

Visoko: 3 intervencije: zapaljenje plinske boce za autogeno varenjeu firmi AA Inžinjering, manja materijalna bez povrijeđenih lica, te 2 požara niskog rastinja na lokacijama Kopači i Kula Banjer.Požari ugašeni.

Žepče: 1 intervencija požar niskog rastinja i suhe trave u mjestu Donji Lug.

Ostale vatrogasne jedinice bez intervencija, obavljale su svoje redovne poslove i zadatke.

Ostale informacije vezane za COVID-19:

Na području Kantona poštuju se Naredbe Federalnog, Kantonalnog i gradskih/općinskih Štabova civilne zaštite, osim pojedinačnih slučajeva kršenja samoizolacije, što se prosljeđuje nadležnim u MUP-a ZDK i poduzimaju Zakonom određene mjere. O svim novim informacijama vezanim za naprijed navedeno biti ćete blagovremeno informisani.

Općina Olovo: U kučnoj izolaciji nalazi se 40 osoba i pod kontrolom su PS Olovo i Doma zdravlja. Nema slućajeva zaraženih.Jednoj osobi izdat prekršajni nalog zbog kršenja zabrane kretanaja za mlađe od 18 a starije od 65 godina.Nema slučajeva nepoštivanja ostalih naredbi. Provode se mjere na zaštiti od korona virusa. Vrši se svakodnevno  dezinfekcija javnih površina, javnih objekata, ustanova, industrijskih krugova… Organizovana je doprema potrebština za lica koja su: u izolaciji, sa posebnim potrebama, penzionerima…

Općina Tešanj: Prema službenim podacima Doma zdravlja Tešanj na području općine Tešanj trenutno su  u kućnoj samoizolaciji 163 osobe, period samoizolacije je završio za 16 osoba. Novih u samoizolaciji je 36, a sve su vozači koji preko vikenda borave kod kuća. Jučer je na analizu poslano 13 sumnjivih uzoraka i svi su bili negativni.  Od početka pandemije COVID-19 iz Tešnja na analizu poslano je ukupno 103 uzoraka iz Doma zdravlja i Opće bolnice Tešanj, a pozitivnih nalaza je bilo 4. Posljedni oboljeli sa područja naše općine u protekla dva dana bio je uzastopno negativan na testiranju, te i njega smatramo izliječenim. Sada sa područja općine Tešanj nemamo oboljelih od COVID-19,  3 pacijenta su izliječena. Prema podacima Policijske stanice Tešanj u protekla 24 sata nije evidentiran niti jedan slučaj  nepoštivanja samoizolacije, a evidentirana  su 3 slučaj kršenja  zabrane kretanja od 20:00 do 05:00 sati.

Gdje se nalazimo

Adresa:

Zmaja od Bosne bb
72 000 Zenica
(zgrada "RMK Inžinjering")

E-mail:

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Kontakt telefoni

Telefon:

+ 387 32 460 870
+ 387 32 460 871
+ 387 32 460 874 (operativni centar)
+ 387 32 121 (operativni centar)

Fax:

+ 387 32 460 872
+ 387 32 460 759 (operativni centar)

Vremenska prognoza

°F°C
Error! Unable to Find Specified Location!