Izvještaj o stanju u Zeničko-dobojskom kantonu za dan 09.04.2020.godine

09 Apr 2020
26 puta

Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, pružane su potrebne informacije, uputstva i pomoć građanima Kantona. Registrovano je oko 60 poziva građana vezano za corona virus, putovanja, poljoprivrede i sl.,

Na području Kantona, saobraćaj se odvija bez zastoja i posebnih ograničenja. Vremenski uvjeti jutros su povoljni i saobraća se po suhih putevima, uz dobru vidljivost i slabiji promet vozila. Upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.04. Zbog radova na mostu ispred naplatnog mjesta Zenica jug, na autoputu A-1, saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21,00 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo. Zbog radova na izgradnji pješačke staze i rasvjete pothodnika na raskršću za naselje Kosova, u vremenu od 07 do 16:30 sati, saobraće se jednom trakom uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju (M17 Maglaj-Doboj). Zbog radova na uređenju obale rijeke Bosne, na regionalnom putu R-445 u Kaknju (od Cementarskog mosta do Mosta mladih) vozila će tokom dana saobraćati jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Snabdijevanje električnom energijom je uredno.

Snabdijevanje vodom je normalno.

Telekomunikacioni saobraćaj je u funkciji.

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona  je normalan.

Temperatura zraka u Zenici je + 2 ºC, na području  Kantona od  + 1 ºC  do + 6 ºC.

Intervencije vatrogasnih jedinica:

Kakanj: 8 intervencija. Požari šuma u mjestima: Brnjic, Podgora, Jehovina, Desetnik i Papratnica. Požar trava i nisko rastinje u naseljima: Čalukova bara dva puta i Sopotnica. Svi požari ugašeni.

Zenica: 3 intervencije. U 07,43 sati u mjestu Babina rijeka, lokalitet Kamenolom, intervencija na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja. Požar ugašen. U 11,27 sati u mjestu Gornja Vraca, intervencija na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja. Požar ugašen. u 18,52 sati u mjestu Gornja Zenica, zaseok Tavnik, intervencija na gašenju požara na vikendici. Požar ugašen. Pričinjena materijalna šteta. Povrijeđenih nije bilo.

Visoko: 10 intervencija. U 08:30 sati, intervencija na gašenju požara šume u naselju Liješeva. Požar je  ugašen. U 13:20 sati, intervencija na gašenju požara šume na lokalitetu Banjaruša. Požar je ugašen. U 13:41 sati, intervencija na gašenju požara trave i niskog rastinja u naselju Buzić Mahala. Požar je  ugašen. U 14:25 sati, intervencija na gašenju požara šume u naselju Tušnjići. Požar je djelimično ugašen, zbog nepristupačnosti terena, te isti ne ugrožava stambene objekte. U 16:40 sati, intervencija na gašenju požara šume u naselju Liješeva. Požar je djelimično ugašen, zbog nepristupačnosti terena, te isti ne ugrožava stambene objekte.

Tešanj: 2 intervencije. U 11:00 sati na poziv Policijske stanice Usora u Usori, kojom prilikom je gorio autootpad na površini od oko 1.500 m2. U gašenju su učestvovali pripadnici PVJ Tešanj, DVD Jelah, TVJ Doboj, i DVD Doboj jug. U 20:05 sati intervencija u Kaloševiću, kojom prilikom je gorilo i nisko rastinje površine oko 120 dunuma. Požar je ugašen u 00:50 sati. Nije bilo povrijeđenih osoba.

Ostale vatrogasne jedinice bez intervencija, obavljale su svoje redovne poslove i zadatke.

Planski radovi elektrodistribucije:

Dana 09.04.2020.(četvrtak):

PJD Zenica: DV 10 kV Zenica 3, Naselja:Vodovod Gračanica, Bare Gračanica, Gornja Gračanica, Drinjani, Brce, Jezera i Plahovići, od 09:00 do 16:00 sati.

PJD Zavidovići: Trafo područje Kovači 2 br.2060, od 10:00 do 14:30 sati.

Dana 10.04.2020.(petak):

PJD Zenica: 1.DV 10 kV Vranduk, Naselja: Varošište, Ponirak, Vranduk2 i Tunel Ponirak, od 09:00 do 15:00 sati. 2.DV 10 kV Zenica 3, Naselja: Vodovod Gračanica, Bare Gračanica, Gornja Gračanica, Drinjani, Brce, Jezera i Plahovići, od 09:00 do 16:00 sati.

PJD Vareš: Trafo područje K-1 br.6515, od 12:00 do 13:00 sati.

PJD Visoko: DV 10 kV Moštre 2, Naselja: Donje Topuzovo Polje, Moštre2, 3 i 4, Radinovići, Okolišće, Neimax, Suša Commerce, Bradve, Karandžilovac, Jusuf Bej, Kološići 2, Orašac, Orašac 2, Liješeva dom,

Liješeva, Čakalovići, Kalotići, BP Tabak, Aerodrom, Paljike, Lisovo, Radovlje, Hadžići, Kalići Slatina, Tujlići, Tujlići 2 i Džindići, od 13:20 do 13:50 sati.

Ostale informacije vezane za COVID-19:

Na području Kantona poštuju se Naredbe Federalnog, Kantonalnog i gradskih/općinskih Štabova civilne zaštite, osim pojedinačnih slučajeva kršenja samoizolacije, što se prosljeđuje nadležnim u MUP-a ZDK i poduzimaju Zakonom određene mjere. O svim novim informacijama vezanim za naprijed navedeno biti ćete blagovremeno informisani.

Općina Kakanj:

Tri lica su pozitivna na korona virus. Na promatranju i samo izolaciji do sada je prijavljeno 551 osobe, isti se uredno javljaju u Dom zdravlja, a inspekcija iste obilazi i kontoliše njihovo pridržavanje svih mjera.

Općina Vareš:

Provode se mjere zaštite od koronavirusa. Vrši se dezinfekcija javnih površina i  javnih objekata. Organizovana je doprema potrebština za lica koja su u samoizolaciji i u stanju potrebe.

Općina Olovo:

U kućnoj izolaciji nalazi se 95 osoba i pod kontrolom su PS Olovo i Doma zdravlja. Nema novih zaraženih. Nema slučajeva nepoštivanja naredbi. Provode se mjere na zaštiti od korona virusa. Vrši se svakodnevno  dezinfekcija javnih površina, javnih objekata, ustanova, industrijskih krugova. Organizovana je doprema potrebština za lica koja su: u izolaciji, sa posebnim potrebama, penzionerima.

Općina Maglaj:

U  izolaciji  117 nad kojim timovi za kontrolu  vrše  obilazak istih. Nije bilo kršenja zabrane kretanja posle 20 h. Provode se mjere na sprječavanju širenja korona virusa na području općine Maglaj i poštuju se Naredbe Štabova civilne zaštite.

Općina Visoko:

Sa današnjim danom,  09.04.2020.godine, mjere zabrane kretanja i zdravstvenog nadzora ističu za 29 osobu i ukupan broj osoba koje su završile sa navedenim mjerama je sada 525  na području grada Visoko. Dana 08.04.2020. godine, u Higijensko- epidemiološku službu prijavilo  se 7 novih osoba koje će narednih 14 dana biti pod zdravstvenim nadzorom i zabranom kretanja. Na podučju Grada Visoko trenutno pod mjerama zabrane i zdravstvenim nadzorom ima ukupno 55 osoba. Na području Grada Visoko sprovode se i poštuju sve naredbe, zaključci i preporuke FŠCZ, KŠCZ kao i Štaba civilne zaštite Grada Visoko.

Općina Tešanj:

Prema službenim podacima Doma zdravlja Tešanj na području općine Tešanj trenutno su  u kućnoj samoizolaciji 222 osobe, a period samoizolacije je završio za 51 osobu. Novih u samoizolaciji je 39. Dana 07.04.2020. godine na analizu su poslana 3 sumnjiva uzorka, od kojih je 1 pozitivan i dva negativna. Jučer je na analizu poslano 8 sumnjivih uzoraka i nijedan nije pozitivan. Pozitivan nalaz od 07.04.2020. godine se odnosi na osobu  koja je primljena u Opću bolnicu Tešanj 26.03.2020.godine. Pacijent je upućen iz Kantonalne bolnice Zenica zbog simptoma upale pluća. Pacijent je primljen po protokolima predviđenim za COVID-19 i smješten u izolaciju Pulmološkog odjeljenja Opće bolnice Tešanj. Bez obzira na negativnu epidemološku anketu iz Zenice, pacijent je tretiran uz mjere zaštite predviđene po protokolu za COVID-19. Shodno ljekarskoj procjeni rađeno je testiranje na COVID 19, i to 28.3. i 2.4.2020. godine i testovi su bili negativni. Postupajući po smjernicama za otkrivanje i liječenje COVID-19 infekcija, urađeno je i treće testiranje 07.04.2020.godine, koje je pokazalo pozitivan nalaz. Pacijent je izmješten u Kantonalnu bolnicu Zenica. Opća bolnica Tešanj i Dom zdravlja Tešanj, upozoravaju na potrebu daljeg opreza i obavještavaju javnost da ovim događajem nije ugrožen ni isključen niti jedan segment pružanja zdravstvenih usluga građanstvu.  Apelujemo na građane, a naročito starije osobe, da se strogo pridržavaju  i poštuju preporuke nadležnih institucija za socijalno distanciranje i nošenje maski, naročito na mjestima okupljanja ispred pošte, banaka i prodavnica.

Na snazi je naredba Federalnog štaba civilne zaštite od 29.03.2020. godine kojom se zabranjuje kretanje građana na području Federacije BiH od 20:00 do 05:00 sati narednog dana, izuzev uposlenika koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće i zaposlenika kojima se proces rada odvija u smjenama, kao i vozačima teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu. Federalni štab civilne zaštite je 03.04.2020. godine donio dopunu naredbe kojom se omogućava kretanje osobama starijim od 65 godina radi preuzimanja penzija od 08:00 do 12:00 sati u periodu od ponedjeljka 06.04.2020. godine do petka 10.04.2020. godine. Istom dopunom naredbe se osobama mlađim od 18 godina dozvoljava kretanje u vozilu. I proteklog dana je nastavljena kontrola osoba kojima je određena kućna samoizolacija, koju provode pripadnici Policijske stanice Tešanj, a vršena je i kontrola nad provođenjem naredbi o ograničavanju rada ugostiteljskih i drugih objekata, kao i poštivanje naredbe o kretanju osoba  mlađih od 18 i starijih od 65 godina, kao i zabrane kretanja od 20:00 do 05:00 sati. Prema podacima Policijske stanice Tešanj u protekla 24 sata evidentiran je1 slučaj  nepoštivanja samoizolacije i 1 slučaj kršenja naredbi o nenošenju maske na javnom mjestu. Naredbama Federalnog i Općinskog štaba civilne zaštite je strogo naređeno izbjegavanje boravka u grupama, te izbjegavanje bespotrebnog boravka na javnim i drugim površinama. Posebno podsjećamo da su svi građani kojima je izdato rješenje o samoizolaciji dužni poštovati boravak u samoizolaciji. U provođenju kontrole kretanja ljudi i kontrole samoizolacije i dalje će biti uključeni službenici Policijske stanice Tešanj. Sve navedene aktivnosti provodit će se planski i u narednom periodu. Naredbom Općinskog štaba civilne zaštite od 27.03.2020. godine sva pravna lica koja imaju ugovorene odnose o održavanju objekata kolektivnog stanovanja, do daljnjeg su dužni preduzeti  vanredne mjere na dezinfekciji zajednički prostora u tim objektima. I dalje se pozivaju građani da u slučaju pojave simptoma bolesti  (povišena temperatura, otežano disanje) osoba se treba javiti TELEFONOM  svom porodičnom ljekaru (na telefone prema novom režimu rada terenskih ambulanti), Službi hitne medicinske pomoći na broj telefona 124 ili Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Tešanj na broj 060/358 1754. Sve informacije o primijeni naredbi, prijave nepoštivanja istih i dalje se mogu dobiti na broj telefona 121 (Operativni centar civilne zaštite). Pozivamo građane da strogo poštuju sve naredbe štabova civilne zaštite kako bi se adekvatno provele sve mjere na suzbijanju širenja zaraze Coronavirusa. Općinski štab civilne zaštite će u skladu sa naredbama i preporukama štabova civilne zaštite viših nivoa vlasti i preporukama kriznih štabova izdavati naredbe u skladu sa trenutnom situacijom, a sve u cilju što efikasnijeg provođenja mjera na suzbijanju zaraze Coronavirusom.

Prijave NUS-a i MES-a:

U toku dana 09.04.2020.godine, pripadnici Tima za uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava  FUCZ su izvršili uklanjanje i uništavanje pronađenog NUS-a na području mjesta Kraševa. Uklanjanje proteklo bez problema.

 

Gdje se nalazimo

Adresa:

Zmaja od Bosne bb
72 000 Zenica
(zgrada "RMK Inžinjering")

E-mail:

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Kontakt telefoni

Telefon:

+ 387 32 460 870
+ 387 32 460 871
+ 387 32 460 874 (operativni centar)
+ 387 32 121 (operativni centar)

Fax:

+ 387 32 460 872
+ 387 32 460 759 (operativni centar)

Vremenska prognoza

°F°C
Error! Unable to Find Specified Location!