Izvještaj o stanju u Zeničko-dobojskom kantonu za dan 06.04.2020.godine

06 Apr 2020
26 puta

Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, pružane su potrebne informacije, uputstva i pomoć građanima Kantona. Registrovano je oko 50 poziva građana vezano za corona virus, putovanja, poljoprivrede i sl.,

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Danas počinju radovi na mostu ispred naplatnog mjesta Zenica jug, na autoputu A-1. Za vrijeme ovih radova, saobraćat će se jednom trakom, naizmjenično.

Snabdijevanje električnom energijom je uredno.

Snabdijevanje vodom je normalno.

Telekomunikacioni saobraćaj je u funkciji.

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona  je normalan.

Temperatura zraka u Zenici je + 4 ºC, na području  Kantona od  + 1 ºC  do + 7 ºC.

Intervencije vatrogasnih jedinica:

Zenica: 10 intervencija, sapiranje na 3 lokacije u gradu, 2 požara otpadnog materijala (kontejner), požari niskog rastinja i suhe trave na lokacijama G.Čajdraš, Lokvine, Klopče i Plahovići, te požar stabla kod rijeke Bosne. Požari ugašeni.

Maglaj: 4 intervencije, zapaljena deponija smeća Nekolj, zapaljen odžak lokalitet Plane, šumski požar (lokalitet Crni Vrh) i šumski požar (lokalitet Hedrovače). Požari ugašeni.

Zavidovići: 1 intervencije, požar sijena i niskog rastinja u mjestu Rujnica, požar ugašen.

Kakanj:  3 intervencije, požari šume i niskog rastinja na lokacijama Modrinje i Bilješevo i požar trave i niskog rastinja mjesto Ponijeri, požari ugašeni.

Žepče: 1 intervencije, požar đubriva koje je zahvatilo nisko rastinje i suhu travu u Golubinji. Požar lokalizovan.

Visoko: 7 intervencija, požari niskog rastinja i suhe trave u mjestima, Gornji Porječani, Vrela, Radovlje, Kralupi, Arnautovići, u naselju Luke požar auto guma i nisko rastinje, te požar borovih sadnica u mjestu Monjare. Požari ugašeni.

Tešanj: 1 intervencija, požar niskog rastinja u naseljenom mjestu Jablanica (Čaglići). Požar ugašen.

Ostale vatrogasne jedinice bez intervencija, obavljale su svoje redovne poslove i zadatke.

Planski radovi elektrodistribucije:

Dana 07.04.2020.(utorak):

PJD Visoko, Trafo područje Orašac br.5176, od 12:30 do 13:30 sati

Ostale informacije vezane za COVID-19:

Na području Kantona poštuju se Naredbe Federalnog, Kantonalnog i gradskih/općinskih Štabova civilne zaštite, osim pojedinačnih slučajeva kršenja samoizolacije, što se prosljeđuje nadležnim u MUP-a ZDK i poduzimaju Zakonom određene mjere. O svim novim informacijama vezanim za naprijed navedeno biti ćete blagovremeno informisani.

Općina Olovo: U kučnoj izolaciji nalazi se 106 osoba i pod kontrolom su PS Olovo i Doma zdravlja. Nema slućajeva zaraženih. Nema slučajeva nepoštivanja naredbi. Provode se mjere na zaštiti od korona virusa. Vrši se svakodnevno  dezinfekcija javnih površina, javnih objekata, ustanova, industrijskih krugova… Organizovana je doprema potrebština za lica koja su: u izolaciji, sa posebnim potrebama, penzionerima

Općina Maglaj: U samoizolaciji  240  lica do nedelje, 178 (trenutno),  timovi za kontrolu izvršili obilazak istih, nije bilo kršenja o zabrani kretanja u nedozvoljeno vrijeme.

Općina Vareš: Provode se mjere zaštite od koronavirusa. Vrši se dezinfekcija javnih površina i  javnih objekata. Organizovana je doprema potrebština za lica koja su u samoizolaciji i u stanju potrebe.

Općina Tešanj: Prema službenim podacima Doma zdravlja Tešanj na području općine Tešanj trenutno je  u kućnoj samoizolaciji 361 osoba, a period samoizolacije je završio za 69 osoba. Novih u samoizolaciji je 23. Jučer su na analizu poslana 3 uzorka i svi su negativni. Trenutno sa područja općine Tešanj je 1 pacijent oboljeo od COVID-19. Prva dva pacijenta oboljela od COVID-19  su negativni na testiranju i smatraju se izliječenim. Podsjećamo građane da je od 24.03.2020. godine je na snazi novi režim rada terenskih ambulanti,tetrijažnogcentraDomazdravljaTešanj. Na snazi je naredba Federalnog štaba civilne zaštite od 29.03.2020. godine kojom se zabranjuje kretanje građana na području Federacije BiH od 20:00 do 05:00 sati narednog dana, izuzev uposlenika koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće i zaposlenika kojima se proces rada odvija u smjenama, kao i vozačima teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu. Federalni štab civilne zaštite je 03.04.2020. godine donio dopunu naredbe kojom se omogućava kretanje osobama starijim od 65 godina radi preuzimanja penzija od 08:00 do 12:00 sati u periodu od ponedjeljka 06.04.2020. godine do petka 10.04.2020. godine. Istom dopunom naredbe se osobama mlađim od 18 godina dozvoljava kretanje u vozilu. Prema podacima Policijske stanice Tešanj u protekla 24 sata  evidentirana su 2 slučaja  nepoštivanja zabrane kretanja od 20:00 do 05:00. Kršenja samoizolacije nije bilo . I proteklog dana je nastavljena kontrola osoba kojima je određena kućna samoizolacija, koju provode pripadnici Policijske stanice Tešanj, a vršena je i kontrola nad provođenjem naredbi o ograničavanju rada ugostiteljskih i drugih objekata, kao i poštivanje naredbe o kretanju osoba  mlađih od 18 i starijih od 65 godina, kao i zabrane kretanja od 20:00 do 05:00 sati. Naredbama Federalnog i Općinskog štaba civilne zaštite je strogo naređeno izbjegavanje boravka u grupama, te izbjegavanje bespotrebnog boravka na javnim i drugim površinama. Posebno podsjećamo da su svi građani kojima je izdato rješenje o samoizolaciji dužni poštovati boravak u samoizolaciji. U provođenju kontrole kretanja ljudi i kontrole samoizolacije i dalje su uključeni službenici Policijske stanice Tešanj. Sve navedene aktivnosti provodit će se planski i u narednom periodu. Naredbom Općinskog štaba civilne zaštite od 27.03.2020. godine sva pravna lica koja imaju ugovorene odnose o održavanju objekata kolektivnog stanovanja, dužni su preduzeti redovne i vanredne mjere na dezinfekciji zajednički prostora u tim objektima.

Općinski štab civilne zaštite će u skladu sa naredbama i preporukama štabova civilne zaštite viših nivoa vlasti i preporukama kriznih štabova izdavati naredbe u skladu sa trenutnom situacijom, a sve u cilju što efikasnijeg provođenja mjera na suzbijanju zaraze Coronavirusom.

Gdje se nalazimo

Adresa:

Zmaja od Bosne bb
72 000 Zenica
(zgrada "RMK Inžinjering")

E-mail:

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Kontakt telefoni

Telefon:

+ 387 32 460 870
+ 387 32 460 871
+ 387 32 460 874 (operativni centar)
+ 387 32 121 (operativni centar)

Fax:

+ 387 32 460 872
+ 387 32 460 759 (operativni centar)

Vremenska prognoza

°F°C
Error! Unable to Find Specified Location!