Printaj ovu stranu

Izvještaj o stanju u Zeničko-dobojskom kantonu za dan 26.03.2020.godine

26 Mar 2020
220 puta

Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, pružane su potrebne informacije, uputstva i pomoć građanima Kantona. Registrovano je oko 480 poziva građana vezano sa zarazom corona virusa.

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Snabdijevanje električnom energijom je uredno.

Snabdijevanje vodom je normalno.

Telekomunikacioni saobraćaj je u funkciji.

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona  je normalan.

Temperatura zraka u Zenici je  1 ºC, na području  Kantona od  -4 ºC  do 1 ºC.

Intervencije vatrogasnih jedinica:

Zenica: Intervencija na gašenju požara dimnjak u naselju Janjići. Požar ugašen.

Maglaj: Intervenciju u ul. Sulejmana Omerovića Cara gdje je došlo do zapaljenja dimnjaka. Požar ugašen.

Ostale vatrogasne jedinice bez intervencija, obavljale su svoje redovne poslove i zadatke.

Ostale informacije vezane za COVID-19:

Na području Kantona poštuju se Naredbe Federalnog, Kantonalnog i gradskih/općinskih Štabova civilne zaštite, osim pojedinačnih slučajeva kršenja samoizolacije, što se prosljeđuje nadležnim u MUP-a ZDK i poduzimaju Zakonom određene mjere. O svim novim informacijama vezanim za naprijed navedeno biti ćete blagovremeno informisani.

Općina Maglaj: U samoizolaciji 789 lica, timovi za kontrolu izvršili obilazak istih, bez nepoštivanja mjera zabrane kretanja. Dezinfekcija javnih površina od strane Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, takođe je izvršena podjela zaštitnih maski za građane od strane Crvenog Križa. Bema zaraženih korona virusom, bris koji je ranije kontrolisan od jednog pacijenta nalaz je negativan.

Općina Olovo: U kućnoj izolaciji nalazi se 163 osoba i pod kontrolom su Doma zdravlja. Nema slučajeva zaraženih. Provode se mjere na zaštiti od korona virusa. Vrši se svakodnevno  dezinfekcija javnih površina, javnih objekata, ustanova, industrijskih krugova. OŠCZ u svakodnevnom zasjedanju. Organizovana je doprema potrebština za lica koja su u izolaciji, sa posebnim potrebama i starijim osobama kojima je onemogućeno kretanje.

Općina Zavidovići: Građani u većem dijelu poštuje sve naredbe i preporuke nadležnih organa. Ono što može da predstavlja problem je i dalje dolazak naših sugrađana iz inostranstva, naročito iz  država sa visokim stepenom zaraze od korona virusa.