Printaj ovu stranu

Izvještaj o stanju u Zeničko-dobojskom kantonu za dan 25.03.2020.godine

25 Mar 2020
207 puta

Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, pružane su potrebne informacije, uputstva i pomoć građanima Kantona. Registrovano je oko 480 poziva građana vezano sa zarazom corona virusa.

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Snabdijevanje električnom energijom je uredno.

Snabdijevanje vodom je normalno.

Telekomunikacioni saobraćaj je u funkciji.

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona  je normalan.

Temperatura zraka u Zenici je  0 ºC, na području  Kantona od  -4 ºC  do -1 ºC.

Intervencije vatrogasnih jedinica:

Kakanj: 2 intervencije. Požar na stambenom objektu (kuća) u naselju Bićer. Požar zahvatio dio krova. Požar ugašen. Pričinjena materijalna šteta. Bez povrijeđenih. Požar otpadnog materijala (kontejner) u gradu. Požar ugašen.                    

Ostale vatrogasne jedinice bez intervencija, obavljale su svoje redovne poslove i zadatke.

Ostale informacije vezane za COVID-19:

Na području Kantona poštuju se Naredbe Federalnog, Kantonalnog i gradskih/općinskih Štabova civilne zaštite, osim pojedinačnih slučajeva kršenja samoizolacije, što se prosljeđuje nadležnim u MUP-a ZDK i poduzimaju Zakonom određene mjere. O svim novim informacijama vezanim za naprijed navedeno biti ćete blagovremeno informisani.

Općina Vareš: Prema podacima Doma zdravlja Vareš, na području općine Vareš u samoizolaciji je 65 osoba, nema zaraženih slučajeva. Provode se mjere zaštite od koronavirusa.

Općina Olovo: U kučnoj izolaciji nalazi se 164 osoba i pod kontrolom su Doma zdravlja. Nema slućajeva zaraženih. Provode se mjere na zaštiti od korona virusa. OŠCZ u svakodnevnom zasjedanju.

Općina Usora: Na područiju općine Usora do danas 24.03.2020. Imamo  62 izdana Rješenjea o zabrani kretanja.

Trenutno nemamo oboljelih od  COVID-19, poduzimamo sve mjere u sprečavnju širenja zaraze.