Izvještaj o stanju u Zeničko-dobojskom kantonu za dan 24.03.2020.godine

24 Mar 2020
32 puta

Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, pružane su potrebne informacije, uputstva i pomoć građanima Kantona.

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo. Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske. Izuzetak su granični prelazi Karakaj, Vardište i Rača koji ostaju otvoreni samo za robni saobraćaj.Zbog sprečavanja širenja koronavirusa Hrvatska i Crna Gora zatvorili su granične prelaze prema Bosni i Hercegovini. Ulazak u te zemlje dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Na ulazu u našu zemlju duga je kolona teretnih vozila na graničnom prelazu Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Snabdijevanje električnom energijom je uredno. Snabdijevanje vodom je normalno.

Telekomunikacioni saobraćaj je u funkciji.

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona  je normalan.

Temperatura zraka u Zenici je  - 2 ºC, na području  Kantona od  -4 ºC  do + 0 ºC.

Intervencije vatrogasnih jedinica:

Zenica: 2 intervencije. U ulici Aleja Šehida, intervencija na gašenju požara na pomoćnom objektu (šupa). Požar ugašen. Pričinjena materijalna šteta. Povrijeđenih nije bilo. U ulici Zije Dizdarevića 9, intervencija na gašenju požara dimnjaka na stambenom objektu (kuća). Požar ugašen.

Kakanj: 4 intervencije. Požar dimanjaka u naselju Donji Banjevac na dva zasebna objekta. Požar ugašen. Požar na stambenom objektu (kuća) u naselju Sopotnica. Požar ugašen. Pričinjena materijalna šteta. Bez povrijeđenih. Požar otpadnog materijala u kontejneru u ulici 7.Muslimanske brigade. Požar ugašen.                    

Ostale vatrogasne jedinice bez intervencija, obavljale su svoje redovne poslove i zadatke.

Ostale informacije vezane za COVID-19:

Na području Kantona poštuju se Naredbe Federalnog, Kantonalnog i gradskih/općinskih Štabova civilne zaštite, osim pojedinačnih slučajeva kršenja samoizolacije, što se prosljeđuje nadležnim u MUP-a ZDK i poduzimaju Zakonom određene mjere. O svim novim informacijama vezanim za naprijed navedeno biti ćete blagovremeno informisani.

Općina Kakanj:

Nije bilo prijava pozitivnih na korona virus. Na promatranju i samo izolaciji do sada je prijavljeno 486 osobe koje su došle iz drugih zemalja, isti se uredno javljaju u Dom zdravlja, a inspekcija iste obilazi i kontoliše njihovo pridržavanje svih mjera.

 

Gdje se nalazimo

Adresa:

Zmaja od Bosne bb
72 000 Zenica
(zgrada "RMK Inžinjering")

E-mail:

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Kontakt telefoni

Telefon:

+ 387 32 460 870
+ 387 32 460 871
+ 387 32 460 874 (operativni centar)
+ 387 32 121 (operativni centar)

Fax:

+ 387 32 460 872
+ 387 32 460 759 (operativni centar)

Vremenska prognoza

°F°C
Error! Unable to Find Specified Location!