Izvještaj o stanju u Zeničko-dobojskom kantonu za dan 19.03.2020.godine

19 Mar 2020
17 puta

Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, pružane su potrebne informacije, uputstva i pomoć građanima Kantona.

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja.  

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog straha od širenja koronavirusa, Srbija i Crna Gora su zatvorilili sve granične prelaze prema Bosni i Hercegovini. Ulazak u te zemlje je dozvoljen samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Granični prelazi prema Hrvatskoj za državljane Bosne i Hercegovine su u funkciji i na njima se vrši detaljna kontrola putnika i robe. Izuzetak su oni putnici koji su u zadnjih 14 dana boravili na teritoriji visoko rizičnih zemalja (Kina, Iran, Italija, Južna Koreja), kao i zemalja: Japan, Singapur, Malezija, Bahrein, Njemačka, Francuska, Švajcarska, Španija, Austrija, Engleska, Nizozemska, Švedska i područje Bela Krajina u Sloveniji. Oni će biti zadržani u 14-dnevnoj izolaciji.

Snabdijevanje električnom energijom je uredno. Snabdijevanje vodom je normalno.

Telekomunikacioni saobraćaj je u funkciji.

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona  je normalan.

Temperatura zraka u Zenici je  +9 0C, na području  Kantona od  00C  do + 20 0C.

Planski radovi elektrodistribucije:

Dana 19.03.2020.(četvrtak):

PJD Zenica

1.Trafo RK Beograd br.235, od 08:30 do 11:30 sati

2.Trafo područje Careva Voda br.343 - izlaz prema Čuturićima i bazenu, od 09:00 do 12:00

sati

2.Trafo područje Trg Oslobođenja br.210, od 12:00 do 15:00 sati

PJD Olovo

DV 10 kV Zeleni Vir

Naselja: Donji Bakići, Gornji Bakići, Slavanj, Ajdinovići i Ajdinovići-centar, od 09:00

do 12:00 sati

PJD Žepče

1.Trafo područje Dubac br.9528, od 09:00 do 10:30 sati

2.Trafo područje Branušica br.9510, od 11:00 do 12:30 sati

3.Trafo područje Fatići br.9532, od 12:30 do 13:30 sati

Dana 20.03.2020.(petak):

PJD Vareš

DV 10 kV Sela

Naselja: Krčevine 1 i 2 i Radoševići, od 09:00 do 15:00 sati

PJD Kakanj

1.DV 10 kV Bukovlje

Naselja: Kraljeva Sutjeska, Elektro Kakanj, Poljani 2, Babići, Bukovlje, Nažbilj, Lipnica Juke,

Vlahovići, Živalji, Kevilji, Haljinići, Trkna, Teševo, Zagrađe džamija, Slagoščići, Samostan,

Ratanj, Ričica, Bukovica i Poljani, od 09:30 do 11:30 sati

2.DV 10 kV Karaula

Naselja: Malješ, Pope džamija, Čifići, Dumanac, Desetnik, Donji Kakanj, Ribnica, Subotinje,

Jahorina, Donji Tičići, Bilješevo, Saranovići, Modrinje 1 i 2, Modrinje ŽTO, Jedinci,

Sopotnica, Gora Lašva, Gornji Lučani, Roščevina, Mlin, Kamenolom Ribnica, Tičići 1 Gornji,

Silvestra Pilana i Karaula, od 12:30 do 14:00 sati

Intervencije vatrogasaca:

Maglajski vatrogasci  intervenisali su na gašenju  zapaljenog niskog rastinje ( lokaliteet Trnova ) takođe u 13,10 min. šumski požar (lokalitet G. Kosova), u 19,15 min. nisko rastinje (lokalitet Brezovi Dani

U protekla 24 sata Profesionalna vatrogasna jedinica Kakanj je imala 3 (tri) intervencije.  Požar (trava i nisko rastinje) u naselju Bijelo Polje i požar (šuma) u naseljima Dubovo Brdo i Modrinje.                        

Visočki vatrogasci intervenisali su na gašenju požara šume u  naselju Seoča. Požar je  ugašen u 10,25 sati.  U isto vrijeme intervencija na gašenju trave i niskog rastinja u Đindićima , isti je ugašen i svi vatrogasci upućeni u Seoču na gašenju šumskog požara, intervencija na gašenju borove šume u naselju Gorani. Upućene sve vatrogasne ekipe i angažovan jedan dio dobrovoljaca. Požar je ugašen.

Ostala dogadjanja – Korona

Grad Zenica:

KUCZ ZDK-a, primila je razne prijave vezane za nepoštivanje naredbi vezanih za protok kupaca i kijenata na način da se omogući socijalna distanca od najmanje 1,5 metar,  prijave na rad ugostiteljskih objekata kao i   prijave narušavanje samoizolacije. Prema navedenim prijavama  postupilo se u skladu sa važečim Naredbama.

Općina Kakanj - nije bilo prijava pozitivnih na korona virus. Na promatranju i samoizolaciji do sada je prijavljeno 313 osoba koje su došle iz drugih zemalja. Isti se uredno javljaju u Dom zdravlja, a inspekcija iste obilazi i kontoliše njihovo pridržavanje svih mjera.

Općinski štab civilne zaštite općine Kakanj održao je i juče sjednicu i donio određene zaključke i upute za građane koje su proslijeđene svim medijima na području Općine.

Općinski štab civilne zaštite prima k znanju nove naredbe Kriznog štaba F BiH upućene tokom jučerašnjeg dana, te je pozvao sve subjekte na punu primjenu naredbi.

Takođe Općinski štab civilne zaštite nalažio je formiranje timova za kontrolu osoba kojima su propisane mjere samoizolacije. Timove će činiti policijski službenici, općinski inspektori i službenici civilne zaštite. Formiranje timova značit će dodatno intenziviranje i učestalost obilazaka i provjera poštivanja uputa o samoizolaciji. 

Općinski štab civilne zaštite Kakanj naređuje stavljanje u puni angažman svih ranije imenovanih povjerenika civilne zaštite na području Kaknja;

Općinski štab civilne zaštite Kakanj stavlja u stanje pripravnosti jedinice opće namjene koje su ranije formirane u okviru sistema civilne zaštite na području Kaknja.

Općina Olovo   U kučnoj izolaciji nalaze se 54 osobe i pod kontrolom su Doma zdravlja. Nema slućajeva zaraženih.

Općina Tešanj - Prema službenim podacima Doma zdravlja Tešanj na području općine Tešanj u protekla 24 sata nema novih potvrđenih slučaja oboljelih od Coronavirusa, niti je bilo sumnjivih slučaja koji su poslani na analizu. Trenutno je u samoizolaciji 320 osoba.

U skladu sa proglašenim stanjem nesreće uzrokovane  pojavom Coronavirusa (COVID-19) Općinski štab civilne zaštite Tešanj proteklog dana je preduzimao niz mjera koje imaju za cilj spriječavanje širenja zaraze.  Nastavljena je pojačana kontrola osoba kojima je određena kućna samoizolacija, a koju su provodili pripadnici Policijske stanice Tešanj i sanitarni inspektor Općine Tešanj. Vršena je kontrola nad provođenjem naredbi o ograničavanju rada ugostiteljskih i drugih objekata. Pored navedenih aktivnosti u poslijepodnevnim i večernjim satima vršeno je i pranje ulica i trotoara i dezinfekcija javnih površina u  cilju provođenja pojačane komunalne higijene.

U poslijepodnevnim satima Štab civilne zaštite je održao konsultativni sastanak na kojem su dogovorene dalje aktivnosti i razmotrene pristigle naredbe Federalnog štaba CZ.  I dalje su na snazi mjere i preporuke izbjegavanja boravka u grupama na otvorenim i javnim prostorima,  kao i provođenje svih mjera lične i opće higijene. Podsjećamo da su svi građani koji su nedavno boravili u rizičnim područijima zaraženim Coronavirusom prema zakonskoj obavezi dužni poštovati boravak u samoizolaciji. U provođenju kontrole samoizolacije i dalje će biti uključeni službenici Policijske stanice Tešanj. U slučaju pojave simptoma bolesti  (povišena temperatura otežano disanje) osoba se treba javiti TELEFONOM  svom porodičnom ljekaru (od 07:00 do 15:00 sati) ili Službi hitne medicinske pomoći na broj telefona 124.

Općinski štab civilne zaštite će u skladu sa preporukama štabova civilne zaštite viših nivoa vlasti i preporukama kriznih štabova izdavati naredbe i preporuke u skladu sa trenutnom situacijom , a sve u cilju što efikasnijeg provođenja mjera na suzbijanju zaraze Coronavirusom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gdje se nalazimo

Adresa:

Zmaja od Bosne bb
72 000 Zenica
(zgrada "RMK Inžinjering")

E-mail:

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Kontakt telefoni

Telefon:

+ 387 32 460 870
+ 387 32 460 871
+ 387 32 460 874 (operativni centar)
+ 387 32 121 (operativni centar)

Fax:

+ 387 32 460 872
+ 387 32 460 759 (operativni centar)

Vremenska prognoza

°F°C
Error! Unable to Find Specified Location!