Printaj ovu stranu

Izvještaj o stanju u Zeničko-dobojskom kantonu za dan 01.01.2020.godine

01 Jan 2020
46 puta

Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, pružane su potrebne informacije, uputstva i pomoć građanima Kantona.

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima, bez posebnih ograničenja i zastoja. Pojačan oprez ovoga jutra savjetujemo zbog niskih temperatura koje pogoduju formiranju poledice na kolovozu. Posebno izdvajamo dionice u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Vozačima skrećemo pažnju i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Zbog novogodišnjih praznika do sutra do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBiH.

Zbog praznika, tunel Vranduk je do 03. 01. otvoren za saobraćaj 24 sata (bez obustava).

Dana 31.12.2019. godine, na magistralnom putu M-18, u mjestu Bakići, općina Olovo, zbog vršenja uviđaja saobraćajne nezgode, ( u kojoj su dva lica smrtno stradala), u vremenu od 13,38 do 20,30 sati, saobraćaj je bio u potpunosti obustavljen, nakon čega se odvijao jednom saobraćajnom trakom do 22,20 sati, kada je i normalizovan.

Snabdijevanje električnom energijom je uredno.

Snabdijevanje vodom je normalno.  

Telekomunikacioni saobraćaj je u funkciji.

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova je normalan.  

Temperatura zraka u Zenici je  -4 0C, na području  Kantona  od  -6 0C  do  -4 0C.

Intervencije vatrogasnih jedinica:

Zenica: Dežurstvo na trgu Alije Izetbegovića, gdje je bio organizovan novogodišnji program. Dežurstvo proteklo uredno.  I požar u krovu kuće u ul. Sarajevska u 21:05, požar ugašen, bez povrijeđenih lica, pričinjena materijalna šteta.

Tesanj: Tehnička intervencija pri saobraćajnoj nezgodi u mjestu Piljužići, ( 3 lica zadobila tjelesne povrede), pričinjena materijalna šteta na vozilima.

Kakanj: Požar na kući u mjestu Zgošća u 03:50 do 06:00 intervencija, uzrok nepoznat, povrijeđenih lica nije bilo, pričinjena totalna materijalana šteta na spratu kuće sa krovom. Požar ugašen.

Ostale vatrogasne jedinice bez intervencija, obavljale su svoje redovne poslove i zadatke.