Printaj ovu stranu

Izvještaj o stanju u Zeničko-dobojskom kantonu za dan 18.05.2019.godine

18 Maj 2019
119 puta

Potraga:

Timovi Kantonalne i Federalne uprave civilne zaštite, gorske službe spašavanja Žepče, Zenica, Zavidovići i Sarajevo, te mještani danas će pretražiti teren od deset kilometara kako bi pronašli šestogodišnjaka koji je u mjestu Begov Han upao u Mračajsku rijeku. Planira se pretraživanje korita rijeke Bosne putem čamaca, obala  rijeke i nakupljene deponije otpada uz rijeku.


Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, pružane su potrebne informacije, uputstva i pomoć građanima Kantona.

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima  bez posebnih ograničenja i zastoja, osim na dionicama puteva, gdje se izvode sanacioni radovi. Poseban oprez savjetujemo na planinskim prevojima, zbog učestalih odrona zemlje ili kamenja. Na dionicama u višim planinskim predjelima i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom-naizmjenično. U toku su sanacioni radovi na dionici M-18 Olovo-Kladanj, pa se na mjestu izvođenja radova saobraća usporeno-naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Snabdijevanje električnom energijom je uredno.

Snabdijevanje vodom je normalno.

Telekomunikacioni saobraćaj je u funkciji.

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova je u normalan. 

Temperatura zraka u Zenici je  +8 0C, na području  Kantona  od  +6 0C  do  +12 0C.

Intervencije vatrogasnih jedinica:

Maglaj: 1 intervencija, u MZ Liješnica vršeno ispumpavanje vode iz bunara.

Visoko: 1 intervencija, u MZ Uvorić gorilo mjerilo za struju. Pričinjena manja materijalna šteta. Požar ugašen.

Ostale vatrogasne jedinice su obavljale svoje redovne poslove i zadatke.

Planski radovi elektrodistribucije:

PJD Zavidovići: 1.Trafo područje Stojana Mišanovića br.2020, od 10:00 do 11:00 sati. 2.Trafo područje Debelo brdo br.2140, od 14:00 do 15:00 sati.