Izvještaj o stanju u Zeničko-dobojskom kantonu za dan 15.05.2019.godine

15 Maj 2019
99 puta

Dopuna izvještaja za dan 15.05.2019. godine u 13,30 sati

Općina Tešanj:

Nakon što su utvrđene aktivnosti i obaveze  u provođenju mjera sanacije i otklanjanja posljedica prirodne nesreće, juče su započete aktivnostima  na ispumpavanju vode oko i iz objekata u MZ Kalošević. Navedene mjere intezivno su provodili Profesionalna vatrogasna jedinica, DVD Jelah i DVD Tešanj 1905. Prema evidentiranim podacima MZ Kalošević poplavom je zahvaćeno 16 objekata sa 46 članova domaćinstva, dok je u MZ Kraševo poplavljen jedan objekat sa  3 člana domaćinstva.

Vršena je procjena stanja putne infrastrukture i hitne intervencije sa mehanizacijom u MZ Kalošević i MZ Orašje Planje gdje je došlo do oštećenja putne infrastrukture sa ciljem uspostave normalnog kretanja stanovništva na poplavom zahvaćenom području. Zbog prekida potisnog i povratnog voda kojim se snabdijeva šire područje općine Tešanj sa izvorišta iz Jelah polja, a u cilju uspostave redovnog vodosnabdjevanja potrošača pitkom vodom Općinski štab civilne zaštite je izdao naredbu JP RAD dd Tešanj za polaganje privremenog cjevovoda pješačkom stazom preko mosta u Jelahu. Radovi su izvođeni tokom proteklog dana i noći, te je sistem sinoć pušten u distribuciju, a stanje u vodosnabdjevanju sa vodoizvorišta u Jelah polju je stabilizovano. Komisije za procjenu šteta su juče  izašle na teren kako bi pravovremeno evidentirale stvarnu štetu na objektima, infrastrukturi i poljoprivrednim parcelama.

Također, poplavljeno područje općine Tešanj u poslijepodnevnim satima posjetila je delegacija Vlade ZDK sa premijerom. Pored navedenih aktivnosti, kao podrška u otklanjanju posljedica na poplavom zahvaćenom području u općini Doboj jug, Općinski štab civilne zaštite je uputio jednu ekipu za ispumpavanje vode.

ELEKTRIČNA ENERGIJA – Zbog kvara na dalekovodnoj mreži jutros je bez električne energije područje MZ Trepče. U toku su aktivosti na otklanjanju kvara.

VODA- Snabdjevanje vodom iz vodovodnih sistema Tešanj Jelah i Kraševo  jutros se vrši uredno i ista zadovoljava zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. 

Tokom noći je izvršeno saniranje kvara na vodovodu sa izvorišta Jelah polje, čime je sistema stavljen u punu funkciju.

TELEFONSKE VEZE- Zbog presjecanja telefonskog voda bez telefonskih veza je područje Industrijeske zone Ciglana i područje Jelah polja. U toku su aktivnosti na identifikaciji nastalog prekida.

Općina Žepče:

Nastavljena potraga za dječakom koji je predhodnog dana jučer u popodnevnim satima u naselju Bogov Han upao u nabujali potok koji se ulijeva u rijeku Bosnu. Na terenu je sedmočlana ekipa GSS Zavidovići. Potraga se vrši na vodi i obali rijeke Bosne.

Općina Usora:

Zbog obilnih kišnih padavina koje su zahvatile ovu općinu, općinski Štab civilne zaštite je donio Odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode poplava, zbog izlijevanja rijeke Usore i čime je ugroženo nekoliko desetaka stambenih objkata, kao i privredenih subjekata. Poduzimaju se sve mjere zaštite i spašavanja na ovom području. U odnosu na jučerašnji dan stanje se normalizuje.


Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, pružane su potrebne informacije, uputstva i pomoć građanima Kantona.

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima  bez posebnih ograničenja i zastoja, osim na dionicama puteva, gdje se izvode sanacioni radovi. Poseban oprez savjetujemo na planinskim prevojima, zbog učestalih odrona zemlje ili kamenja. Na dionicama u višim planinskim predjelima i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom-naizmjenično. U toku su sanacioni radovi na dionici M-18 Olovo-Kladanj, pa se na mjestu izvođenja radova saobraća usporeno-naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Snabdijevanje električnom energijom je uredno.

Snabdijevanje vodom je normalno.

Telekomunikacioni saobraćaj je u funkciji.

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova je u stagnaciji u odnosu na protekli period. Visina vodostaja rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici iznosi 229 cm i stagnira.

Temperatura zraka u Zenici je  +6 0C, na području  Kantona  od  +1 0C  do  +8 0C.

Intervencije vatrogasnih jedinica:

Zenica: 1 intervencija, požar u naselju Lipice-Vranduk, kompanija Almy d.o.o. Zenica, gorila razvodna tabla sa osiguračima. Požar ugašen.

Maglaj: U proteklom periodu više intervencija ispumpavanja vode iz podrumskih prostorija stambenih objekata.

Zavidovići: Pored stalnog angažovanja Općinske profesionalne vatrogasne jedinice na ispumpavanju vode iz dvorišta i podrumskih prostorija izvršena je i jedna intervenciju u ulici Mehmed paše Sokolovića gdje je na jednom ugostiteljskom objektu došlo do zapaljenja dimnjaka. Požar ugašen.

Ostale vatrogasne jedinice su obavljale redovne poslove i zadatke.

Planski radovi elektrodistribucije:

Dana 15.05.2019.(srijeda):

PJD Zenica: 1.Trafo područje Klopče br.131, od 09:00 do 14:00 sati. 2.Trafo područje Brist 2 br.350, od 09:00 do 15:30 sati.

PJD Visoko: 1.Trafo područje Ljetovik br.5200, od 09:00 do 09:45 sati. 2.Trafo područje Loznik br.5089, od 09:00 do 15:00 sati. 3.Trafo područje Tekija br.5235, od 10:15 do 11:00 sati. 4.Trafo područje Novo naselje br.5202, od 12:00 do 12:45 sati

PJD Zavidovići: 1.Trafo područje Grab br.2124, od 11:00 do 11:30 sati. 2.Trafo područje Blokovi 2 br.2008, od 12:00 do 14:00 sati.

Dana 16.05.2019.(četvrtak):

PJD Zenica: Trafo područje Mokušnice 5 br.415, od 09:00 do 15:00 sati.

PJD Visoko: 1.Trafo područje Uvorići br.5087, od 09:00 do 15:00 sati. 2.Trafo područje Tujlići 2 br.5201, od 09:45 do 10:30 sati. 3.Trafo područje Vrblje br.7909, od 12:00 do 12:45 sati. 4.Trafo područje Goduša Luka br.9859, od 13:45 do 14:30 sati.

Općina Tešanj:

Radi se na sanaciji šteta. Iako su imali problema sa vodom za piće situacija se stabilizovala. Sve mjesne zajednice su uredno snadbjevene električnom energijom osim MZ Trepče koja trenutno nema električne energije.

Općina Maglaj:

Na području općine Maglaj Magistralni put M 17 prohodan. Regionalni put Maglaj-Zavidovići prohodan. Put ispod Gradskog mosta za Zavidoviće je u funkciji. Lokalni putni pravci su prohodni. Podvožnjak na južnom ulazu u grad (Liješnica) prohodna jedna saobraćajna traka. Uposlenici CZ-e tokom cijele noći imali dežurstvo, te obilazak i kontrolu nivoa rijeke Bosne i njenih pritoka. Na VS Maglaj, rijeka Bosna, vodostaji su još uvijek iznad kote pri kojima počinje obavještavanje o mogućnosti pojave plavljenja (za poplavna područja definisana FOP-om), ali se na istim bilježi trend stagnacije i blagog opadanja. Nivo rijeke Bosne izmjeren HS Maglaj u 07:00 iznosi 386cm i dalje stagnira.

Općina Žepče:

Na području općine Žepče, u odnosu na jučerašnji dan stanje se normalizuje. Na osnovu informacije koju smo dobili od Ravnjak Blaženke rukovodioca vatrogasne jedinice Žepče, gdje je navela da su na području općine najviše štete pretrpjeli privredni subjekti, kao i putna infrastruktura u mjestima: Ljubatovići, Brankovići, Bistrica. Trenutno se radi na saniranju šteta.

Općina Doboj-jug:

Na području općine Doboj-jug je proglašeno stanje prirodne nesreće poplava. Radi se na sanaciji šteta koje su nastale tokom izlijevanja rijeke Usore. Naselja koja su očišćena puštena je električna energija. Voda za piće je ispravna.

Općina Zavidovići:

Na području općine Zavidovići stanje se normalizuje. Vodostaj rijeka je usljed povoljnih vremenskih prilika u opadanju. Stalno angažovanje Općinske profesionalne vatrogasne jedinice na ispumpavanju vode iz dvorišta i podrumskih prostorija. Stanje je za sada zadovoljavajuće Regionalni put R-465 Zavidovići-Žepče: prohodan. Regionalni put Zavidovići-Maglaj: prohodan. Regionalni put R-467: Zavidovići-Olovo: prohodan. Saobraćaj se odvija usporeno usljed ostataka nanosa na saobraćajnicama i slijevanja oborinskih voda i potoka. Stanje u 07,00 sati:   oblačno  sa kišom. Temperatura u 07,00 sati : zrak: 4  ºC. Vodostaj rijeka:  BOSNA, KRIVAJA, GOSTOVIĆ - povišen. ELEKTRIČNA ENERGIJA- Uredno snadbijevanje. VODOSNADBIJEVANjE-  Uredno snadbijevanje korisnika gradskog vodovoda.  TELEF.SAOBRAĆAJ- sve funkcioniše. AUTOBUSKI SAOBRAĆAJ: Autobuski saobraćaj na lokalnom nivou odvija se redovno.

O svim novim informacijama vezanim za stanje na području Zeničko-dobojskog kantona biti ćete blagovremeno izvještavani.

Gdje se nalazimo

Adresa:

Zmaja od Bosne bb
72 000 Zenica
(zgrada "RMK Inžinjering")

E-mail:

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Kontakt telefoni

Telefon:

+ 387 32 460 870
+ 387 32 460 871
+ 387 32 460 874 (operativni centar)
+ 387 32 121 (operativni centar)

Fax:

+ 387 32 460 872
+ 387 32 460 759 (operativni centar)

Vremenska prognoza

°F°C
Error! Unable to Find Specified Location!