Printaj ovu stranu

Izvještaj o stanju u Zeničko-dobojskom kantonu za dan 07.04.2016.godine

07 Apr 2016
243 puta

Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, pružane su potrebne informacije, uputstva i pomoć građanima Kantona.

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima, osim dionica na kojima se odvijaju radovi. Zbog radova na sanaciji mosta na dionici magistralnog puta M-17 Topčić Polje-Žepče, saobraćaj je iz smijera Žepča prema Topčić Polju preusmjeren na privremenu obilaznicu. U toku su i radovi na sanaciji dilatacionih naprava na mostu na dionici autoputa Vc Visoko-Podlugovi, zbog čega se saobraćaj odvija odvija usporeno, jednom trakom, u oba smijera.

Na području Kantona javni red i mir narušen je u 4 slučaja, evidentirano je 5 krivičnih djela i  zabilježeno je 11 saobraćajnih nezgoda.

Snabdijevanje električnom energijom je uredno.

Snabdijevanje vodom je normalno.

Telekomunikacioni saobraćaj je u funkciji.

Vodostaj rijeka na području Kantona je normalan.

Temperatura zraka u Zenici je   +9  0C , na području  Kantona  od   +7  0C  do  + 11 0C.

Vatrogasne intervencije:

Zenica: 1 intervencija u ulici Šerbin Sokak, gdje je gašen otpadni materijal u kontejneru.

Zavidovići: 1 intervencija vatrogasaca dana 06.04.2016.godine u vremenu od 15,30 do 17,00 sati u mjestu Vozuća, gdje je došlo do požara na pomoćnom objektu-šupi. Požar ugašen. Pričinjena manja materijalna šteta.

Visoko: 2 intervencije na gašenju požara niskog rastinja i suhe trave u mjestima Vratnica i Buzići. Požari ugašeni.

Kakanj: 3 intervencije. U mjestu Turbići, gašen požar niskog rastinja i suhe trave. Požar ugašen. U ulici ZPO-Kakanj, požar pomoćnog objekta (garaža). Požar ugašen. Pričinjena materijalna šteta. U ulici Alije Izetbegovića gašen otpadni materijal u kontejneru.

Tešanj: 1 intervencija na gašenju požara u privatnoj automehaničarskoj radnji, vl. Bešo Samira, gdje je došlo do zapaljenja putničkog motornog vozila u istoj. U požaru je pričinjena velika materijalna šteta. Jedna osoba je lakše povrijeđena vlasnik Bešo Samir. Požar ugašen.

Maglaj: 1 intervencija dana 06.04.2016.godine u 16,05 min. šumski požar i nisko rastinje, površine oko 70 duluma u mjestu Ošve. Požar ugašen.

Ostale vatrogasne jedinice nisu intervenisale, obavljale su svoje redovne poslove i zadatke.

Prijava NUS-a i MES-a:

U toku dana 06.04.2016.godine uposlenici općinske Službe civilne zaštite Maglaj su izvršili predaju pronađenog i obilježenog NUS-a sa četiri lokacije na području općine, TUN timu Federalne uprave civilne zaštite.

Deminiranje terena:

U toku su radovi na deminiranju projekta “Kruševo 2” u površini od 65000 m2. Radove izvodi deminerska organizacija “Centar za obuku pasa za otkrivanje mina” Sarajevo.