Dopuna 1 Izvještaja o stanju u Zeničko-dobojskom kantonu za dan 04.02.2019.godine

04 Feb 2019
169 puta

Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, pružane su potrebne informacije, uputstva i pomoć građanima Kantona.

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Zbog obilnih padavina na pojedinim dionicama upozoravamo na mogućnost nailaska na veće količine vode na kolovozu. Vozače upozoravamo i na moguće odrone zemlje ili kamenja, posebno na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja. Zbog izlijevanja vode na kolovoz, potpuno je obustavljen saobraćaj ispod podvožnjaka, na ulazu u Maglaj. Za vrijeme obustave, saobraća se alternativnim pravcima. Takođe, podvožnjaci na ulazu u Zenicu iz pravca Doboja je pod vodom, kao i u naselju Blatuša.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Snabdijevanje električnom energijom je uredno.

Snabdijevanje vodom je normalno.

Telekomunikacioni saobraćaj je u funkciji.

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona  je povećan i u granicama izlijevanja.

Jutros u 07:00 na mjernom mjestu u Zenici visina vodostaja rijeke Bosne iznosi 450 cm, što je u odnosu na jučerašnji dan kada je po posljednjem mjerenju u 18,30 sati iznosio 500 cm za 50 cm manje. Na ostalim riječnim tokovima takođe dolazi do lagane stagnacije vodostaja.

Planski radovi elektrodistribucije:

Dana 04.02.2019.(ponedjeljak):

PJD Zenica: 1.Trafo područje ŽGP Tetovo br.347 - izlaz prema Pridražićima, od 09:00 do 15:00 sati. 2.Trafo područje Tetovo br.345 - ulice: Tetovska i Fuada Subašića, od 09:00 do 15:00 sati.

PJD Olovo: DV 10 kV Solun, Naselja: Moguša, Orlja, Klinčići, Musići i Musići 2, od 10:00 do 11:00 sati.

PJD Zavidovići: Trafo područje Dubravica 2 br.2109, od 11:00 do 14:30 sati.

PJD Žepče: 1.Trafo područje Kovanići br.9514, od 09:00 do 11:00 sati. 2.Trafo područje Kovanići 2 br.9530, od 11:30 do 13:00 sati. 3.Trafo područje Begov han br.9513, od 13:30 do 15:00 sati.

Dana 05.02.2019.(utorak):

PJD Zenica: Trafo područje Tetovo džamija br.354 - izlaz prema školi, od 09:00 do 15:00 sati.

Trenutno stanje na području ZDK:

Na osnovu ponovnog mjerenja u 09,30 sati, vodostaj rijeke Bosne iznosi 430 cm, što je za dodatnih 20 cm stagnacije u odnosu na jutrošnje mjerenje u 07,00 sati kada je vodostaj rijeke bosne iznosio 450 cm. Obrzirom da od juče nema kišnih padavina ove prilike utiču na opadanje vodostaja kako rijeke Bosne, tako i njenih pritoka.

Grad Zenica: Još uvijek je na snazi proglašeno stanje prirodne nesreće, a službe za spašavanje ostaju u pripravnosti u slučaju spašavanja ljudi i materijalnih dobara. Interveniše se gdje je neophodno. Sve ekipe civilne zaštite su na terenu i angažovana je mehanizacija.

Kakanj: Još uvijek je na snazi proglašeno stanje prirodne nesreće i angažovana je raspoloživa mehanizacija. Stanje se lagano normalizuje.

Maglaj: I dalje je zatvoren regionalni put Maglaj - Zavidovići. Nema bitnih promjena na terenu.

Tešanj: Profesionalna vatrogasna jedinica intervenisala je dana 01.02.2019. godine u 21:06 sati u Ul. Nedžada Šaranovića u Bukvi kojom priikom je gorio dimnjak na stambenom objektu. Nije prouzrokovana materijalna šteta.

-Kišne padavine i naglo topljenje snijega, uzrokovalo je dana 03.02.2019. godine na području općine povećanje svih vodotoka, od kojih su se neki izlili iz korita, te ugrozili nekoliko stambenih objekata. Zbog izlivanja vodotoka u Jelah polju za saobraćaj je bio zatvoren put Jelah-Miljanovci u Jelah polju, te je nakon povlačenja vode isti stavljen u promet. Profesionalna vatrogasna jedinica intervenisala je na više lokacija na području općine. Prvenstveno u Jelah polju gdje su bila ugrožena 4 stambena objekta i gdje su preduzimane mjere odbrane od poplava. Ekipe PVJ su intervenisale i u Kaloševiću i Kraševu, a posebno u Šijama gdje je zbog porasta vodostaja u potocima i naglog porasta vodostaja rijeke Bosne vršeno stalno praćenje stanja. Tokom noći i jutra je došlo do smanjenja vodostaja na svim vodotocima, te isti imaju tendenciju opadanja.

Visoko:   Uslijed naglog topljenja snijega i obilnih padavina dana 03.02.2019. godine došlo je do  povećanja vodostaja rijeka Bosne i Fojnice kao i njenih pritoka (potoka), te shodno tome  Služba civilne zaštite Općine Visoko je obavijestila građane da se ne kreću u blizini rubnih  područja rijeka kao i saopćenje o postupanju u slučaju poplava. Na pojedinim dijelovima Općine Visoko uslijed obilnih padavina došlo je do izljevanja bujičnih potoka, kao i oborinskih voda koje su se slile sa lokalnih padina na putnu infrastrukturu u sljedećim naseljima:

- Radovlje gdje je se rijeka Radovljanka izlila u više naselja, a u naselju Bradve poplavljene su prizemne i podrumske prostorije u 6 stambenih objekata (kuća). Također u MZ Radovlje je poplavilo nekoliko plastenika i poljoprivredno zemljište.

- Rijeka Fojnica se izlila u naselju Prijeko i poplavile su prizemne prostorije 5 stambenih objekata (kuća).

- U naselju Tušnjići prijavljen je odron ispod lokalnog puta, kao i odroni na putnoj infrastukturi  u naseljima Bosnići i Arnautovići

- U naselju Čekrekčije i Topuzovo Polje oborinske vode su uslijed loše odvodnje i kanala za odvodnju oborinskih voda napravile štetu na putnoj infrastukturi.

Od ranih jutarnjih sati dana 03.02.2019. Služba civilne zaštite i Profesionalna vatrogasna jedinica u suradnji sa ostalim Općinskim službama i Službama zaštite i spašavanja angažovala je svu raspoloživu mehanizaciju na ugroženim područjima kako bi se smanjio rizik i šteta od poplava.

Služba civilne zaštite u suradnji sa ostalim službama intervenisala je u sljedećim naseljima:

- U naselju Bradve i Radovlje angažovana je radna mašina na čišćenju korita rijeke

   Radovljanke i kanala za odovdnju oborinskih voda, kao i izrade nasipa za zaštitu stambenih

   objekata,

- U naselju Donja Zimča na rijeci Zimašnici angažovana je radna mašina na čišćenju korita

   rijeke,

- U naselju Muhašinovići angažovana je radna mašina na čišćenju korita i vodopropusta na

  Muhašinovačkom potoku.

- U naselju Čekrečije angažovana je mašina za izradu kanala za odvodnju oborinskih voda,

- U Naselju Prijeko izgrađen je nasip od pijeska za sprječavanje prodora rijeke Fojnice prema

  stambenim objektima.

PVJ je intervenisala na ispumpavanju vode iz više  stambenih i privrednih objekata, kao i izradi suhozida od vreća sa pijeskom.

Vodostaj rijeke Bosne bio je u stalnom porastu, te je najveći zabilježeni vodostaj 380 cm. Rijeka Bosna je poplavila podvožnjak u naselju Seoča, ali nije cijelim svojim tokom poplavila stambene objekte, niti ugrozila stanovništvo (trenutni vodostaj je 247 cm sa tendencijom opadanja), te se rijeka Bosna povukla u korito.

Vodostaj rijeke Fojnice je također bio u stalnom porastu, te je najveći zabilježeni vodostaj  260 cm. Rijeka Fojnica se izlila iz korista u Naselju Prijeko, te poplavila prizemne i podrumske prostorije u 5 stambenih objekata (trenutni vodostaj je 150 cm sa tendencijom opadanja), te se rijeka Fojnica povukla u korito. Sve strukture civilne zaštite su u pripravnosti i prate stanje na terenu. PVJ je angažovana na ispumpavanju vode iz stambenih i privrednih objekata.

Doboj-Jug: U proteklom periodu došlo je do naglog povećanja vodostaja rijeka Bosne i Usore, ali nisu uzrokovale plavljenje u većem obimu. Poplavljeno je oko 30 ha, poljoprivrednog zemljišta i još uvijek je pod vodom. 3 pravna lica su izvukla svoja putnička motorna vozila radi predostrožnosti. Za sada nema poplavljenih stambenih objekata. Prema posljednjem mjerenju rijeke Bosna i Usora su pale za oko 50 cm u odnosu na jučerašnji dan.

Stanje na području ostalih općina je nepromjenjeno i nema ugroženog stanovništva.

Sve ekipe civilne zaštite su na terenu i pripravnosti.

O svim novim informacijama biti ćete blagovremeno informisani.

Gdje se nalazimo

Adresa:

Zmaja od Bosne bb
72 000 Zenica
(zgrada "RMK Inžinjering")

E-mail:

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Kontakt telefoni

Telefon:

+ 387 32 460 870
+ 387 32 460 871
+ 387 32 460 874 (operativni centar)
+ 387 32 121 (operativni centar)

Fax:

+ 387 32 460 872
+ 387 32 460 759 (operativni centar)

Vremenska prognoza

°F°C
Error! Unable to Find Specified Location!